BİZ SİZİ ARAYALIM

Detaylı bilgi almak ve randevu oluşturmak için formu doldurun, biz sizi arayalım.

Skleroterapi ile Varis Tedavisi

Skleroterapi ya da halk arasında bilinen adıyla ‘iğne tedavisi’ özellikle ince kılcal damar varisleri için uygulanan bir estetik tedavi yöntemidir. Tedavinin asıl amacı varislerin neden olduğu kötü görüntünün estetik açıdan düzeltilmesidir. Skleroterapi, damar kapatıcı özelliği olan bir ilacın ince iğne ucu olan bir enjektör yardımıyla toplardamar içine verilmesi işlemidir. Böylece işlem yapılan ince toplardamar kapanır ve zaman içerisinde cilt tarafından emilerek yok edilir. Bacaktaki varisli damarlar daha az görünür ya da görünmez hale gelir. Skleroterapi tedavisi için en uygun toplardamarlar deriye yakın küçük varisler ve kılcal damar varisleridir.

Skleroterapi ile Varis Tedavisi Öncesi Yapılması Gerekenler

Skleroterapi öncesinde hasta bir Kalp ve Damar Cerrahisi uzman doktoru tarafından görülür. Hastanın yakınmaları ve tıbbi geçmişi konularında karşılıklı konuşulur. Hasta muayene edilir. Son olarak da bacak toplardamar ultrasonografi ‘renkli Doppler’ incelemesi yapılır. Ultrasonografi incelemesinde tedavi edilmesi gereken önemli bir toplardamar yetmezliği olmadığı saptanırsa skleroterapi planlanabilir. Skleroterapi, dışarıdan bakıldığında basit gibi görünen ancak mutlaka bir doktor tarafından uygulanması gereken bir tedavidir. Çünkü yanlış uygulamalar, koyu renk iz kalması ve ciltte yara açılmasına kadar ilerleyebilecek ciddi yan etkilere yol açabilir.

Skleroterapi sürecinde ilk olarak hasta ile karşılıklı konuşarak tedavi ile ilgili ayrıntılı bilgi verilir. Hastanın tedavi süreci ile ilgili soruları yanıtlanır. Tedavinin tahmini olarak kaç seans süreceği, maliyeti ve beklenen düzelme oranı konuları hastaya anlatılır. Hastadan yazılı ve imzalı olarak skleroterapi izin formu alınır. Ayrıca hastadan yazılı ve imzalı olarak tıbbi fotoğraf çekim izin formu alınır. Hastanın bacaklarının standart tıbbi fotoğrafları çekilir. Bu fotoğraflar hastanın kimliği belli olmayacak şekilde, standart olarak ön, arka, sağ yan ve sol yan olarak çekilir. Ayrıca özellikle sorunlu olan bölgelere odaklanmış fotoğraflar çekilir. Bu fotoğraflar tamamen ve sadece tıbbi dokümantasyon amaçlı olup hasta arşivinde saklanır. Bu fotoğraflar, tedavi öncesi ve sonrasını karşılaştırmak ve görüntüdeki düzelmeyi net bir şekilde ortaya koymaya yardımcı olmaktadır.

Skleroterapi ile Varis Tedavisi Nasıl Yapılır?

Skleroterapi ile varis tedavisi 2 türlü yapılabilir. Birincisi ilacın enjektöre çekilip sıvı şekilde varisli damarların içine verilmesidir. Bu yöntem özellikle ince kırmızı mor renkli kılcal damar varislerinde kullanılır. İkinci yöntemde ise ilaç belli oranda hava ile karıştırılarak bir köpük oluşturulur ve bu köpük toplardamar içerisine verilir. Köpük yöntemi ise özellikle orta büyüklükte mavi yeşil renkli varisler için kullanılır. Her iki uygulamada da varisli damar içine uygun bir iğne ile girilerek, gereken doz ve miktarda ilaç verilir. Skleroterapi işlemi sırasında anestezi almanıza gerek yoktur. Yine de acı ve ağrı hissinizi azaltacak kremler işlem yapılacak bölgelere uygulanabilir.

Skleroterapi ile varis tedavisi seanslar şeklinde yapılır. Her bir seans poliklinik ortamında yapılır ve yaklaşık 45-60 dakika sürer. Bir sonraki seans için ne kadar beklenmesi gerektiğine karar verilirken hastanın tedavi edilen bölgelerdeki damar yapısı ve varis yoğunluğu dikkate alınır. Uygulama günü sabahı bacakların traş edilmemesi önerilir, ılık bir duş alabilirsiniz. Ancak bacaklarınıza nemlendirici krem de sürmeyiniz. Tedavi için gelirken beraberinizde bir şort ve varis çorabınızı getiriniz. Skleroterapi tedavisine başlandığında, ilaç damarın kalınlığına göre uygun konsantrasyonda hazırlanmalı, uygun iğne ucu ile ve uygun basınçta damar içerisine verilmelidir. İlaç damar içerisine uygulandığında o bölgede kızarıklık ve hafif yanma hissi olur. Ancak çok ince iğne uçları ile uygulama yapıldığından hastanın hissedeceği ağrı son derece düşüktür, belki de sivrisinek ısırmasına benzetilebilir.

Skleroterapi ile Varis Tedavisi Sonrası Dönem

Skleroterapi seansından hemen sonrasında ayağa kalkıp yürüyebilirsiniz. Yürümek ve bacaklarınızı hareket ettirmek derin toplardamarlarınızda pıhtı oluşumunu önlemek açısından önemlidir. Skleroterapi sonrasında yaklaşık 2 hafta boyunca varis çorabı giymeniz gerekir. Varis çorabı giymek skleroterapi tedavi başarısını arttıran önemli bir etkendir. Birçok hasta aynı gün günlük rutin aktivitelerine dönebilir. Bunun yanında, işlem sonrası eve geri dönerken arabayı kullanması için yanınızda bir yakınınızın olması önerilir.

Skleroterapi sonrasında en az 2 hafta ve ideal olarak 4 hafta boyunca işlem yapılan bölgelerin direk güneş ışığına maruz kalmaması önerilir. Çünkü güneş ışığı ciltteki melanin pigmenti aracılığıyla koyu renk iz kalmasına yol açabilir. Sıcak havalarda varis çorabı giymenin konforsuz olması ve güneş ışığının söz edilen etkisi nedenleriyle yaz aylarında skleroterapi yapılması çok uygun değildir. Eğer skleroterapi uygulanan bacağınızı uzun pantolon ya da etek ile güneş ışıklarından koruyabilirseniz yaz aylarında da skleroterapi yapılabilir. Ama deniz tatiline gideceğiniz bir dönemde skleroterapi yaptırmak tabii ki uygun olmayacaktır.

Skleroterapi sonrasında yaklaşık 1 hafta boyunca yoğun aerobik egzersiz, kontakt sporlar ya da ağırlık kaldırılması önerilmez. Günlük orta tempoda yaklaşık 30 dakikalık yürüyüşler yapmanız önerilir. Ayrıca işlem sonrasındaki 4-5 gün boyunca sıcak suyla küvette kalmak, sauna ya da hamam önerilmez.

Skleroterapi ile varis tedavisi sonrası bacaklardaki kötü görüntüde belirgin derecede düzelme olması için yaklaşık 4 – 6 ay süre geçmesi gerekir. İnce kılcal damar varislerinde 3 – 6 haftada silikleşme şeklinde değişme gözlenir. Orta büyüklükteki daha geniş varisler ise 3 – 4 ay içinde belirgin derecede azalır. Sonuç olarak skleroterapi ile varis tedavisinde deneyimli ve doğru teknik uygulayan bir doktor tarafından, sabırlı bir hastaya uygulandığında mükemmele yakın sonuçlar elde edilebilir. Doç. Dr. İlker Kirişskleroterapi ile varis tedavileri konusunda oldukça deneyimli bir doktordur. Ayrıca günlük mesleki pratiğinde varislerin etkili ve estetik tedavisi konusu ile yoğun şekilde ilgilenmektedir. Sizin de estetik tedavi gerektiren varisleriniz varsa Doç. Dr. İlker Kiriş’e muayene olup tedavi süreci konusunda görüş alabilirsiniz.

Skleroterapi Fiyatları İzmir

Skleroterapi için sigorta kapsamı değişiklik gösterir. Varisli damarlarınız ağrı veya kronik şişlik gibi tıbbi sorunlara neden oluyorsa, sigortanız geri ödeme önerebilir. Sadece kozmetik amaçlı skleroterapi sürdürüyorsanız, sigorta şirketiniz büyük olasılıkla teminat sağlamayacaktır. Endişelerinizi Doç. Dr. İlker Kiriş ile görüşebilirsiniz. Sorularınız varsa, tedavinizin niteliği ve tıbbi gereksiniminiz hakkında Skleroterapi fiyatları İzmir hakkında doktorunuzdan bilgi alabilirsiniz.