BİZ SİZİ ARAYALIM

Detaylı bilgi almak ve randevu oluşturmak için formu doldurun, biz sizi arayalım.

Şah Damarı Stent Takılması

Şah damarında tıkanıklık veya darlık olan kişilerin, felç ve inme geçirme olasılıklarını en aza indirmek için birçok tedavi uygulanır. Bunlardan ilki doktor tarafından tavsiye edilen kan sulandırıcı, damar genişletici ilaçlardır. Ancak hastalık belli seviyelere ulaştıktan sonra, ilaç tedavisinin yetersiz kalabildiği söylenebilir. İlaç tedavisinin yetersiz kaldığı hastalarda, bazı girişimsel tedavi uygulamaları, hastanın felç veya inme riskini düşürücü etkiye sahiptir. Karotis stentleme uygulaması sayesinde, hastaların inme ve felç olasılıkları, önemli ölçüde düşürülmüştür. Siz de dilerseniz başvurabilir, hastalığın tüm süreçlerinde alanında uzman Doç. Dr. İlker Kiriş’ten destek alabilirsiniz.

Stent Tedavisi Nasıl Yapılıyor?

Şah damarındaki ileri derecede darlıkları gidermek için uygulanmakta olan stent tedavisi, kendi alanında uzman olan Kalp ve Damar Cerrahları, Girişimsel Kardiyologlar ya da Girişimsel Radyologlar tarafından gerçekleştirilir. Stent tedavisi uygulanmadan önce, hastaya gereken tüm tetkikler yapılmış olmalıdır. Şah damarında belirli bir derecenin üzerinde darlığı olan ve müdahale gerektiren hastalarda ilk tedavi seçeneği şah damarı ameliyatıdır. Ancak, ameliyat için yüksek riskli olan ya da damar anatomik yapısı gibi bazı nedenlerle ameliyata uygun olmayan hastalarda stent uygulaması düşünülebilir. Şah damarı stent uygulaması, anjiyografi ünitesinde ve anjiyografi cihazı kullanılarak gerçekleştirilir. Stent uygulamasının yapılabilmesi için hastanın hastanede yatması gerekecektir.

Hastanın işlemden en az 1 gün öncesinden hastanede olması gerekecektir. Bu sırada gereken tüm hazırlıklar yapılacaktır. Stent takılma işlemi esnasında hastanın böbrek yetmezlik sorunu bulunuyorsa, böbrekleri koruyucu ilaçlar öncesinden verilir. Eğer hastada şeker hastalığı varsa, uygulama öncesinden şeker oranının ideal seviyeye getirilmesi hedeflenir. Tüm kontroller yapılıp, gereklilikler yerine getirildikten sonra stent takma işlemi başlatılır. İşlemden sonra hasta 1-2 gün içinde taburcu edilir. 3 gün gibi kısa süre sonra hastanın normal yaşamına döndüğü söylenebilir.

Başlangıç aşamasında hastanın kasık bölgesinde bulunan atardamara, 2 milimetre çapı olan kateter yerleştirilir. İşlemdeki tüm süreçler, bu kateter yerleştirilip, anjiografi cihazıyla izlenerek gerçekleştirilir. Stentleme esnasında plaklardan, pıhtılardan parçaların koparak beyne gitmesini engellemek adına bazı filtreler kullanılır. Filtreleme basit görünse bile, hasta için hayati öneme sahiptir. Koruyucu filtre takıldıktan sonra darlık alanına bir stent takılır.

Stentler, metal kafeslerdir. Açılmadan önce 2 milimetre çapta olan kateter (plastik tüp), kateterin sıyrılmasıyla birlikte 7 ile 9 milimetre çapına kadar ulaşır. Böylece stent damar darlığının normal seviyesine ulaşmasını sağlar. Doç.Dr.İlker Kiriş muayene işlemlerinden tedavi sürecinin tamamlanmasına kadar her konuda yardımcı olmaktadır. İzmir ilinde hizmet veren doktorumuza ulaşabilmek için iletişime geçebilirsiniz.

Stent Tedavisinin Riskleri Var Mıdır?

Boyun damarlarının tıkanıklık veya darlık durumlarında uygulanan stent tedavisi, tecrübeli doktorlar tarafından gerçekleştirildiğinde, düşük risklere sahip olan işlemdir. Pıhtı koruyucuların yanında, gereken tüm önlemler alınarak yapılan stentleme uygulamasında risk oranı % 1’in altındadır. İşlemdeki en önemli risk, beyin içine kaçacak olan pıhtı komplikasyonudur. Bu nedenle filtre kullanılıp bu komplikasyon riski minimum seviyeye indirilmelidir. Filtre kullanıldığında riskin büyük oranda azaldığını söylemek mümkündür.

Stentleme Uygulaması Sonrası

Stent uygulaması yapılan boyun damarlarının 3 ay sonra doppler ultrasonografi ile 6 ay sonra BTA (Bilgisayarlı Tomografi – Anjiografi) analizleri ile ne durumda olduğu kontrol edilir. Yine 6 ay aralıklarla hasta, ultrasonografi ile takip edilir. Tarafımızca yapılan bu kontroller ile hastamızın tekrardan hastalığının nüksetmesi engellenir. Amaç hastalığın sonrasını kontrol altına tutmaya çalışmaktır. Sigara kullanımı, yüksek tansiyon, şeker dengesizliği, kolesterol ve aşırı alkol tüketimi gibi risk faktörleri, boyun bölgesindeki damar tıkanıklıklarını-daralmaları tetikleyici özelliktedir.

Bu sebeple, uygulamadan sonra hastanın kolesterol, şeker ve tansiyonu sürekli kontrol altında tutulmalı, olası bir sorunda hemen müdahale edilmelidir. Doktorumuz, uygulama öncesi ve sonrasında sizlere destek sağlar. Hastalıktan, sağlıklı bir şekilde kurtulmanız için gereken tüm önlemler alınır. Yaşanacak olumsuzluklar ve risk faktörleri detaylıca araştırılarak stent uygulaması yapılır.