BİZ SİZİ ARAYALIM

Detaylı bilgi almak ve randevu oluşturmak için formu doldurun, biz sizi arayalım.

Damar Tıkanıklığı Tedavisi İzmir

Atardamar tıkanıklığı bacak veya kol bölgelerinde oksijenden zengin temiz kan taşıyan atar damarların daralması ya da tıkanması sonucunda ortaya çıkar. Genellikle zaman içerisinde damar iç çeperinde biriken yağ, kolesterol ve kireç artıklarının damarda sertlik ve daralmalar oluşturması nedenlidir. Tedavisi gecikirse ayakta kangren gelişmesine kadar gidebilen ciddi sorunlara yol açabilir. Bu nedenle tedavisinin aksatılmaması, seçilecek olan doktorun güvenilir olması, tedavide oldukça önemlidir. Doç. Dr. İlker Kiriş, bu alanda tecrübesiyle başvurabileceğiniz doktorlar arasında yer alıyor.

Erken Teşhis Neden Önemli?

Atardamar tıkanıklığı tedavisi, hastalık henüz gelişim aşamasındayken yapılırsa gelecekte gelişebilecek büyük sorunların önlenebilir. Bu sebeple erken teşhis, hastalığın yol açabileceği komplikasyonların giderilmesinde önemlidir. Bu dönemlerde önlemler daha kolay bir biçimde alınabilirken, ilerleyen aşamalarda ameliyat kaçınılmaz olmaktadır. Aşağıda vereceğimiz belirtilerden biriyle karşı karşıya kaldıysanız, İzmir ilinde bulunan Doç. Dr. İlker Kiriş ‘e başvurarak, tanı ve tedavi işlemlerinizi yaptırabilirsiniz.

Tedavide Hastanın Dikkat Etmesi Gereken Noktalar

Tedavinin ilk aşaması, hastalığa neden olan risk faktörlerine yönelik önlemler alınır.

Bu kurallar şu şekilde özetlenebilir;

  • Hasta yüksek tansiyon hastasıysa mümkün olduğu kadar tansiyonunun ideal değerlerde kalmasına dikkat etmeli, sigara içiyorsa derhal bırakmalıdır. Ayrıca kan şekerinin ideal ölçülerde tutulması ve kolesterol seviyesinin dengelenmesi, alınacak önlemler arasında yer almaktadır.
  • Beden sağlığının korunması, atardamar tıkanıklığı tedavisinde oldukça önemlidir. Kişinin fazla kilolarından kurtulması, beslenme düzeninin olabilecek en iyi seviyelerde tutulması gerekir.
  • Bunlar dışında damar genişletici, kan sulandırıcı ilaç kullanımı hastalığın tedavisi için gerekebilir. Altta yatan nedenlere bağlı olarak başka ilaçların kullanılması gerekebilir. Bunların tümü hastalık derecesine bağlı olarak uygulanır.
  • Doktor tarafından verilecek sağlıklı beslenme programında, tüketilmeyecek yiyecek ve içeceklerin belirlenmesi ve buna uyulması, alınabilecek diğer önlemler arasında yer alır.

Atardamar Tıkanıklığı Tedavisi İzmir

Bacaklarda zaman içinde giderek artan şiddetli ağrılarla görülen atardamar tıkanıklığı hastalığı, kişinin hareket etmesini engelleyici özelliklere sahiptir. Bacak ağrısı belli bir mesafe yürümekle oluşur ve özellikle merdiven çıkmakla şiddetli olur. Hatta hastalığın bazı ileri evrelerinde hasta hareketsiz kaldığı halde ağrılar şiddetle devam etmektedir. Hastanın yakınmaları başladığında bir Kalp ve Damar Cerrahisi doktoruna başvurması, hastalığın erken evrelerinde tanı konulmasını mümkün kılar. Hastaya tıbbi öyküsü, muayene, atar damar ultrasonografisi ve anjiyografisi ile tanı konularak uygun tedavi başlatılmaktadır.

Tedavide ameliyatsız ve ameliyatlı yöntemler kullanılabilir. Bu yöntemlerin hangisinin hastaya uygun olacağı, hastalığın derecesiyle bağlantılı olarak doktorunuz tarafından belirlenir. Ameliyatsız yöntemler içinde; stent anjioplasti (stent takılması), aterektomi (kireç temizlenmesi), balon anjioplasti (ilaçsız veya ilaçlı olan balonlarla damar genişletme işlemi) yer alır. Hangi tedavinin uygulanacağına karar verilirken hastanın damar yapısı, genel sağlık durumu, eşlik eden hastalıklar ve atar damardaki darlığın uzunluğu ve ne kadar kireçlenmiş olup olmadığı da göz önünde bulundurulur. Eğer hastanın atar damar tıkanıklığı damar içi (endovaskuler) yöntemlerin uygulanması için uygun değilse damar cerrahisi operasyonları gündeme gelebilir. Bu ameliyatlı yöntemler; bypass ameliyatı ve endarterektomi (damarın içindeki kirecin açık ameliyatla temizlenmesi yöntemi) olarak sıralanabilir.

Ameliyatlı ve ameliyatsız yöntemlerin dışında hastanın hastalık hakkında bilinçli olması, hastalığıyla mücadele etmeye kararlı duruş sergilemesi ve hayatı içerisindeki bazı alışkanlıklarını değiştirmesi gerekir. Bu hasta grubu sigara içmemeli ve içiyorsa kesinlikle bırakmalıdır. Çünkü, sigara içilmeye devam edilmesi durumunda, eğer darlıklar az miktarda ise ileri dereceye ilerler. Stent takılması sonrasında hasta sigara içerse stent kısa sürede tıkanabilir. Atar damar bypass operasyonu geçiren bir hasta sigara içerse ameliyat sırasında kullanılan ve tıkanıklık ötesine temiz kan taşıyan yapay damar (greft) yine kısa sürede tıkanabilir. Kısacası, hastanın sigara içmeye devam etmesi, hastanın bacağının Ortopedi tarafından kesilmesi (ampütasyon) ile sonuçlanabilir.

Sonuç olarak, bacak atar damar tıkanıklığı, erken tanı ve uygun tedavi uygulandığında son derece iyi sonuçlar alınabilen bir hastalıktır. Sizin de bacak atar damar tıkanıklığı hastalığınız varsa, İzmir ilinde bulunan ve bu hastalık grubunda oldukça deneyimli olan Doç. Dr. İlker Kiriş’e muayene olup görüş alabilirsiniz.